House Kastri

House Kastri

HOUSE KASTRIN HISTORIAA

House Kastrin historia alkaa 2010, unelmat siitä jo vuosia aiemmin. Pitkä ja perusteellinen hullaantuminen saareen, sen luontoon, ilmastoon, ihmisiin, ruokaan, sanalla sanoen koko pakettiin, johti hiljalleen enenevään oleskeluun saarella. Ja aikanaan unelmasta tuli totta. Oma koti Kreetalle, Plataniaksen Yläkylään, kirkon viereen ja keskelle paikallisasutusta syntyi House Kastri. Alta voit lueskella lisää, tarina jatkuu.

Myös sinä voit nauttia kreetahulluutemme hedelmästä. House Kastrin pienkerrostalosta voit sinäkin vuokrata lomasi ajaksi huoneiston. Tai vaikka pidemmäksi aikaa, vuoden ympäri

Vasilis & Babakita
2005?

Miksi juuri Kreeta?

Miksi juuri Kreeta? Laskeuduimme ensimmäisen kerran Kreetan saarelle kesällä -86. On se kummallinen tunne, kun laskeutuu koneesta ulos ja tietää heti että tämä on SE paikka. Meren ja vuorten tuoksut, tunnelma, lämpö, mikä lie, sitä on yhtä vaikea määritellä kuin sitä, miksi jostain paikasta ei vaan pidä vaikkei mitään valittamista löytyisikään. Tuntui vain, että oli tullut kotiin Kreetalle. Ennenkokematonta itselleni; siihen asti olin ollut sitä mieltä ettei kahta kertaa tartte samaan paikkaan mennä.

Unelmien tontti
2010?

Unelmien tontti

Unelmien tontti, kesäkuu 2010 Vasiliksen ateenanserkun tontti Plataniaksen yläkylältä, kirkon vierestä, oli tullut myyntiin ja etuosto-oikeus oli Vasiliksella. Hänen rahansa olivat kiinni edellisvuonna valmistuneessa laajennuksessa, mutta yhdessä meidän olisi mahdollista ”pelastaa” tontti talteen ja rakentaa sinne talo. Pöytään lyötiin tarjous, ihan ohittamaton tarjous. Aamulla minut vietiin katsomaan tonttia ja maisemia. Seisoin kirkon portailla ja huokailin, otin muutamia kuvia ja lähetin ne Kimille yllämainituin saatesanoin. Itselleni se oli rakkautta ensisilmäyksellä; se on tämä jos jokin.

2015?

Tontin ostaminen Kreetalla

Lakimiehet ostajalla ja myyjällä, tulkki, notaari, viskaali ja lukuisia todistuksia, vakuutteluja ja papereita. Kauppakirjassa mainitaan mm kaikkien osallisten sukujuuret ja ammatit, henkilötodistuksen numerot ja kuka todistuksen on antanut ja milloin (esim. Ateenan poliisilaitos), asianomaisten veronumerot ja kuka ne on myöntänyt (esim. Valtion talousvirasto Attikan Palio Falirossa) sekä puolisoiden nimet.

2016

Suunnittelua, arkkitehdin valintaa ja rakennuslupa

Kaiken paperisodan ja dramatiikan jälkeen sai suunnittelutyö alkaa. Tavoitteena oli aloittaa rakentaminen loka-marraskuun vaihteessa 2009, heti turistikauden päättyessä. Oli arkkitehtejä, taiteilijoita ja elämäntaiteilijoita - vaikeita valintoja. Kun rakennuslupa laitettiin vireille, ihan kaikki piti olla suunniteltuna; rakenne-, vedet-, sähköt-, ilmastointi-, lämmitys, Ikkunan paikat, korkeudet, ovet avautumissuuntineen, huonekorkeudet ja vielä mahdolliset omat mieltymykset tulevassa kodissa, jopa ”jatkojalostus” mahdollisuus.

2020

Raakaa rakentamista

Projektin edetessä opin, että rakennuttajan läsnäolo rakennuksella on tuiki tarpeen, ainakin tässä tapauksessa kun urakoitsijoita oli useita. Ja olihan se mukavaakin seurata hetki hetkeltä, tiili tiileltä, miten talo rakentuu. Ensimmäinen, isoin ja kallein, muutos tehtiin rakennuksen pohjalaatan paksuuteen. Maanjäristyksiä varten Kreetalla talot rakennetaan ns. kelluvan laatan päälle. Eli pohjalaattoja, joiden päälle kantavat rakenteet tehdään, on kaksi. Alimmainen on 20cm paksu ja päällimmäinen vähintään 60 cm. toisistaan irrallaan olevat laatat ja yläpuolella oleva talo mahdollisen maanjäristyksen aikana liikkuu ikään kuin kokonaisena pakettina. Maanjäristyskestävyys on sittemmin koeponnistettu.